Veelgestelde vragen
Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen over:
Een aanvraag indienen
Wat is er nodig om een aanvraag te starten en wat u kunt verwachten in het aanvraagproces op Mijnaansluiting.nl. Lees meer
Wat heeft u nodig bij het indienen van een aanvraag?
Om ervoor te zorgen dat u uw aanvraag in één keer kunt indienen, en dat de netbeheerders een gedegen voorbereiding kunnen starten, zijn er diverse gegevens nodig. Lees meer
De behandeling van uw aanvraag
Wat kunt u verwachten nadat u een aanvraag heeft ingediend. Lees meer
Wet voor nieuwe gasaansluitingen
Wat betekent de nieuwe wet voor gasaansluitingen voor het aanvragen van nieuwe gasaansluitingen. Lees meer
Vragen over een extra meetpunt (secundair allocatiepunt)
Sinds 2018 is het mogelijk om op en aansluiting meerdere meetpunten aan te vragen. Lees meer
Het gebruik van mijnaansluiting.nl
Mijnaansluiting.nl is een initiatief van netbeheerders in Nederland. Via deze website kunt u met één aanvraag bij meerdere netbeheerders in uw regio een aanvraag indienen voor een nieuwe aansluiting, een wijziging of verwijdering van:
- Gas
- Elektriciteit
- Water
- Riool (in beperkte gebieden)
- Warmte
- Media en communicatie, zoals televisie, internet en telefoon
Kijk op Wie zijn mijn netbeheerders? voor een overzicht van alle netbeheerders die aangesloten zijn bij mijnaansluiting.nl.
Hebt u het juiste e-mailadres ingevoerd? Het kan zijn dat de activeringsmail in uw spambox of bij uw junkmail staat.
U vraagt eenvoudig een nieuw wachtwoord aan. Klik bij het inloggen op ‘wachtwoord vergeten’ en volg de instructies. Er wordt een bevestigingsmail naar uw e-mailadres gestuurd. Klik op de link in deze bevestigingsmail om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Het wachtwoord moet aan een aantal eisen voldoen. U maakt een wachtwoord sterker door naast letters ook hoofdletters, cijfers en speciale tekens te gebruiken.
Hebt u de juiste gegevens ingevoerd? Het wachtwoord is hoofdlettergevoelig. Controleer daarom of de CapsLock-toets uitstaat bij het invullen van het wachtwoord. Krijgt u na het invoeren van het juiste e-mailadres en wachtwoord een foutmelding? Vraag dan een nieuw wachtwoord aan.
Netbeheerder:
Netbeheerders zorgen voor een veilige aansluiting. Via de website mijnaansluiting.nl kunt u een aanvraag indienen voor het wijzigen of verwijderen van een aansluiting of een nieuwe aansluiting aanvragen. De netbeheerder schakelt mogelijk een uitvoerende partij in zoals een installateur of een aannemer en brengt eenmalige kosten in rekening voor de uitvoering.
Indien het werkzaamheden betreft waarbij meer dan één netbeheerder betrokken is, worden de werkzaamheden zoveel mogelijk gecombineerd uitgevoerd door één combi-aannemer.
Leverancier:
- Voor de levering van gas en elektriciteit kunt u contact opnemen met de energieleverancier van uw keuze. Kijk voor een overzicht op www.acm.nl. Naast de kosten voor het energieverbruik brengen energieleveranciers periodieke tarieven bij u in rekening voor onder andere het transport van de energie en voor de meterhuur.
- De levering van water en warmte is vaak afhankelijk van de regio waarin u woont. De betreffende warmte- en waterbedrijven verzorgen ook de levering. U dient zich hiervoor aan te melden. Kijk bij aanbieders per regio voor de aanbieders bij u in de buurt.
- Voor de levering van media en communicatie kiest u zelf een leverancier.
Installateur of aannemer:
Uw aannemer of installateur geeft u graag advies als u niet weet welke aansluiting geschikt is voor u en hoe zwaar de capaciteit van de aansluiting moet worden. Een erkende installateur zorgt er ook voor dat de binneninstallatie veilig en bedrijfsgereed (volgens de NEN normen) aan wordt gesloten.
Uw aansluiting
Het bepalen van de benodigde aansluitcapaciteit is onder andere afhankelijk van uw jaarverbruik en uw piekverbruik. Hier leest u meer over het bepalen van uw aansluitcapaciteit. Vraag uw benodigde aansluiting en capaciteit na bij uw installateur.
Een bouwaansluiting wordt gebruikt tijdens de bouw van het object. Deze aansluiting kan na de werkzaamheden worden omgebouwd tot een permanente aansluiting.
Een permanente aansluiting is een aansluiting in uw definitieve meterkast/meteropstelling.
Een tijdelijke aansluiting is een aansluiting voor maximaal 2 jaar. Een tijdelijke aansluiting wordt bijvoorbeeld gebruikt voor beurzen, festivals of bouwplaatsen.
Onder het wijzigen van een aansluiting wordt verstaan:
- Het wijzigen van een aansluiting als gevolg van het verplaatsen van de meterkast of de meter(opstelling).
- Het verhogen of verlagen van de aansluitwaarde (capaciteit). Dit doet u bijvoorbeeld als u meer energie gaat verbruiken door het plaatsen van een sauna of zwembad. Neem voor meer informatie over uw aansluiting contact op met uw netbeheerder of installateur.
De meterkast of meteropstellingsruimte is de ruimte, waarin de verbruiksmeter (meter welke gebruik registreert) wordt geplaatst. Dit geldt ook voor tijdelijke en/of bouwaansluitingen. Indien uw aanvraag betrekking heeft op het aansluiten van standaard woningbouw dient uw meterkast te voldoen aan het standaard meterkastblad en voorwaarden conform de NEN 2768.
Bekijk de video: Aanleg en meterkastvoorwaarden.
De laatste versie van de richtlijnen kunt u hieronder downloaden:
Richtlijnen bij Gasaansluiting- Richtlijn en bijlage meterruimten gasaansluiting hoogbouwwoningen maximaal 70 m
- Richtlijn en bijlage meterruimten gasaansluiting laagbouwwoningen
- Richtlijn en bijlage meterruimten warmteaansluiting hoogbouwwoningen maximaal 70 m
- Richtlijn en bijlage meterruimten warmteaansluiting laagbouwwoningen
Een prefab meterkast is een kant-en-klare meterkast, inclusief een bodemplaat met de juiste doorvoeropeningen. Een prefab meterkast vermindert de kans op afkeur. Hiervoor gelden dezelfde richtlijnen als een reguliere meterkast, zie hierboven.
info Een prefab meterkast in de ruwbouwfase volgt een ander aansluitproces, en heeft specifieke richtlijnen.
Richtlijnen bij een prefab meterkast in de ruwbouwfaseDe prefab meterkast in de ruwbouwfase heeft veel voordelen en versnelt het aansluitproces bij nieuwbouwwoningen. De keuze voor deze prefab meterkast moet in een vroeg stadium zijn afgestemd met uw aannemer of installateur, omdat deze wordt geplaatst direct nadat de fundering met begane grondvloer gereed is.
- Informatie over de prefab meterkast in de ruwbouwfase.
- Bekijk de video met voordelen van de prefab meterkast in ruwbouwfase.
- Wanneer u kiest voor een prefab meterkast, is Kiwa-certificering verplicht Bekijk gecertificeerde leveranciers.
- De plaatsing van de prefab meterkast moet voldoen aan de beoordelingsrichtlijn van Kiwa.
info Voor gebieden met warmte (stadsverwarming) gelden afwijkende voorschriften voor de meterkast- en opstellingsruimte.
Heeft uw aanvraag geen betrekking op standaard woningbouw? Neem dan in een zo vroeg mogelijk stadium (in ieder geval voor de start van de bouw) contact op met de netbeheerders. Zij geven aan waar uw meteropstellingsruimte aan moet voldoen, voordat deze wordt aangesloten. Dit geldt ook voor tijdelijke en/of bouwaansluitingen.
Kijk bij Wie zijn mijn netbeheerders? om te zien wie uw netbeheerder is.
- de meterkast is gereed en voldoet aan de voorwaarden van de NEN 2768 (zie hierboven)
- het pand is glasdicht en afsluitbaar
- het gehele tracé voor de leidingaanleg is vrij van boven- en ondergrondse obstakels
- de mantelbuizen voor invoer van kabels en leidingen zijn aangebracht volgens de geldende richtlijnen
Let op: voldoet u niet aan de gestelde voorwaarden, dan kan dit vertraging in de planning opleveren. Ook kunnen er stagnatiekosten bij u in rekening worden gebracht.
Voor gas en elektriciteit heeft u behalve een aansluiting ook een contract met een energieleverancier nodig. Heeft u al een energieleverancier? Neem dan contact op met uw netbeheerder.
Voor televisie, internet en telefonie heeft u behalve een aansluiting ook een media aanbieder nodig. Neem contact op met een leverancier van televisie, internet en telefonie.
De netbeheerders maken onderscheid tussen eenmalige tarieven en periodieke tarieven. Eenmalige tarieven betaalt u bijvoorbeeld voor het aanleggen van een nieuwe aansluiting of het verwijderen van uw huidige aansluiting. Periodieke tarieven betaalt u voor onder andere het transport van de energie en voor de meterhuur en worden in rekening gebracht door uw energieleverancier.
Mijn Aansluiting heeft geen zicht op het glasvezelnetwerk in uw buurt. U kunt via een zoekmachine zoals Google verschillende websites vinden waar u uw postcode kunt invoeren om te bekijken of er glasvezel beschikbaar is. Wees ervan bewust dat deze websites vaak betaald worden voor het aanprijzen van aanbieders.
Als u zonnepanelen hebt en niet alle opgewekte energie zelf gebruikt, dan kunt u de rest terug leveren aan het energienet. Meld uw zonnepanelen aan via www.energieleveren.nl.
Gebruikersgroepen
Ja, dat kan! Met een zakelijk account kunt u een gebruikersgroep maken. Nadat u deze groep heeft aangemaakt kunt u collega's met een account bij mijnaansluiting.nl, uitnodigen om deel te nemen aan de groep. Ga naar 'Mijn gegevens' en selecteer 'Gebruikersgroep', daar vindt u antwoord op al uw vragen over samenwerken in een gebruikersgroep. In een gebruikersgroep worden alle aanvragen en projecten gedeeld.
Een gebruikersgroep is bedoeld voor zakelijke klanten; het maakt het voor collega's gemakkelijker om elkaars werk over te nemen.